Charakteristika učebného odboru
UČEBNÝ ODBOR: 6445 H kuchár
DĹŽKA VZDELÁVANIA A PRÍPRAVY: 3 roky
ŠTUDIJNÝ ODBOR JE URČENÝ PRE: chlapcov a dievčatá
SPÔSOB UKONČENIA VZDELÁVANIA A PRÍPRAVY: záverečná skúška
DOKLAD O DOSIAHNUTOM VZDELANÍ:
- výučný list
- vysvedčenie o záverenej skúške
POSKYTNUTÝ STUPEŇ VZDELANIA:
- stredné odborné vzdelanie
PROFIL ABSOLVENTA:
- je kvalifikovaný odborný pracovník, zdravotne spôsobilý pre výkon povolania. Je schopný zabezpečovať výrobnú obslužnú činnosť v rôznych zariadeniach spoločného stravovania, pripravovať jedlá teplej a studenej kuchyne, základné druhy jednoduchých, zložitých, teplých a studených múčnikov.
- ovláda zásady racionálnej výživy, diferencovaného stravovania a prípravy diétnych jedál. Vie tvorivo využívať poznatky a pripravovať jedlá cudzineckých - medzinárodných kuchýň. Pri príprave jedál vie využívať progresívne druhy kuchynských zariadení.
NADVÄZNÁ ODBORNÁ PRÍPRAVA:
Absolventi učebného odboru kuchár majú možnosť ďalšieho vzdelávania v dvojročnom nadstavbovom štúdiu podnikanie v remeslách a službách / formou dennou alebo externou /, ktoré končí maturitnou skúškou a získaním maturitného vysvedčenia.